Harzen Rotation

Harzen - immer eine Reise Wert!

Harzen er alle tiders feriemål, uanset om du er 5, 35 eller 55 - og uanset om I rejser alene to eller har en flok børn med på jeres ferie i Harzen. Så begrav bare jeres fordomme om Harzen - hvis I har nogen - og rejs af sted til den dejligste ferie i Harzen!

Hvorfor Harzen?

Der er 2 vægtige grunde til at vælge Harzen til jeres ferie - det pragtfulde landskab og de pittoreske middelalderbyer - så nemt er det! Derudover er der så 100 andre gode grunde til en ferie i Harzen - nogen af dem får du her, andre finder du selv, når du går på opdagelse i byer og bjerge i Harzen.

 

Vejen til Harzen
- er heldigvis både nem og kort. Fra den dansk-tyske grænse er der ca. 400 km til Goslar, hovedbyen i Harzen. Delstaterne Niedersachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen har alle en del i Harzen, der i perioden 1945-1989 var delt mellem Vesttyskland og DDR.

 

Kør selv ferie til Harzen
Harzen er helt perfekt til en kør selv ferie. Hverdagen forsvinder hurtigt bagud på vej til en ferie i Harzen, og huse og landskaber ændrer udseende og karakter, så I fornemmer, at I virkelig er kommet udenlands. Og når bjergene i Harzen tårner sig op i det fjerne, har I sagt farvel til det flade Danmark og er på vej på eventyr i det flotte Harzen! Harzen er perfekt til en uges ferie, men med den forholdsvis korte køretid på 4-6 timer er det også fristende og overkommeligt at holde en miniferie i Harzen.

 

Landskabet er trumf i Harzen
Harzen, der er Tysklands nordligste bjergområde, rejser sig vildt og imponerende over det flade landskab, når du kommer til Harzen fra nord. Harzen området dækker ca. 2.200 km², og lidt over halvdelen af Harzen lå i mange år bag det jerntæppe, der gik ned mellem Vesttyskland og DDR i 1945.  

Det højeste punkt i Harzen er Brocken, der knejser 1.141 m o.h. Ofte gemmer Brocken sig i disen, men på en klar dag kan du se milevidt omkring - helt til Berlin! - som også er en rejse værd. I dagens Harzen vil du opleve en vildmark med uberørte landskaber, men også et landskab med levn efter dem, der gennem århundreder har stræbt for at skabe sig et liv i Harzen. Trange dale, dybe skove og bjergtoppe med forunderlig udsigt er en vigtig del af oplevelserne i Harzen, men her er også kønne småbyer, pludrende bække, bølgende enge og brusende vandfald - Harzen er et vidunderligt landskab at  vandre/slentre/gå/opleve i - uanset årstid og (næsten) uanset vejr og vind.

 

Ferie Harzen Severdigheder

Seværdigheder
Landskabet er den største seværdighed i Harzen, og der er et væld af vandreveje af forskellig længde og sværhedsgrad i Harzen. Stierne går gennem tyste skove, over høje bjerge og gennem idylliske Harzen dale, der emmer af ro & fred og nulstiller hverdagens jag og krav. Så selvfølgelig skal I have travestøvlerne på, når I er i Harzen, men der er forrygende meget andet at opleve i Harzen! Trænger i til shopping og storbyferie ligger Berlin tæt på. 

 

 

Ferie Harzen Slot

Borge & slotte i Harzen
Harzen har gennem århundrederne været et eftertragtet sted, og man har været parat til at bruge ressourcer på at sikre og forsvare sin ejendom i Harzen, hvilket de mange borgruiner og intakte bygningsværker minder om hver dag, når du er så heldig at holde ferie i Harzen.

Hvis du forsøger at tælle de mange borge og slotte, der på ét eller andet tidspunkt er blevet bygget i Harzen, kommer du op på flere hundrede - nogen siger mere end 500! Og Harzen vrimler stadig med bastante fæstningsværker, tårne der knejser over slidte, gamle mure og borgruiner på ensomme bjergtoppe med fantastisk udsigt over Harzen landskabet. Tjek selv på internettet, hvilke I har lyst til at besøge - her kommer bare et par enkelte forslag, der vil gøre jeres ferie i Harzen endnu mere interessant. Det skønne Burg Falkenstein med spøgelser og flot beliggenhed er en omvej værd i Harzen, ligesom Quedlinburg der våger over den kendte by af samme navn og det sagnomspændte Schnakenburg i Wernigerode. Borgruinen Arnstein i det sydøstlige Harzen står rank på sin bakketop, og det fine Roseburg i det nordøstlige Harzen er et lille eventyrslot - men som skrevet: Der er mange, mange flere!

 

Ferie Harzen Barn

Heksedansepladsen i Harzen
Heksene danser på Heksedansepladsen i Thale i Harzen hele året. Pladsen ligger på et klippeplateau 450 m over Bodetal, én af de mange smukke dale i Harzen. På plateauet finder I også en lille dyrepark, en 1.000 m lang bobbane og et lille museum. I kan vandre op til heksene i Harzen, det kræver bare lidt god kondition, I kan også tage bilen (p-plads mod betaling) eller - den bedste løsning - tage en tur med svævebanen fra Thale op til heksedansepladsen og nyde den smukke udsigt over Harzen fra kabinen.

Blocksberg - heksemødeplads i Harzen
Blocksberg er et andet og langt mindre brugt navn for Brocken - det højeste bjerg i Harzen, og herfra formodes Harzen bjergets danske navn 'Bloksbjerg' at stamme. Ordet 'block' har på tysk forbindelser med hekseri - og så har vi forbindelsen til heksene, der bliver sendt fra de danske Skt. Hans-bål til Bloksbjerg!

 

Ferie Harzen Spa

Spa byer i Harzen
Spa og wellness har i mange år været en del af oplevelserne i Harzen. Tyskerne valfarter til de mange spabyer i Harzen, hvor man de seneste år har opgraderet wellness-oplevelserne, så de står mål med - og ofte overgår - Harzen turisternes forventninger til luksus og afslapning. Massage, aromaterapi, mudderbade, spabade - du finder det hele i Harzen!

 

Ferie Harzen Tog

Harzen for børn
Harzen er absolut også for dine børn - eller børnebørn! Det ser måske ikke umiddelbart ud, som om Harzen er specielt børnevenlig, men der gemmer sig et væld af aktivitetsparker og sjove museer med mere eller mindre mystiske ting rundt om i bjerge og byer i Harzen. Tog, hekse, teknik, dinosaurer og drypstenshuler kan sagtens gøre en miniferie i Harzen til børnenes favorit. Og mange børn synes, det er sjovt at teste sig selv - og deres forældre - på en tur til toppen af et bjerg.
Harzen er fyldt med eventyr for de mindste, der er flere eventyrparker i området, bl.a. i Bad Sachsa og Braunlage.

Hvis dine børn elsker dyr, er der rigtig mange gode oplevelser for dem i Harzen, her er flere større eller mindre dyreparker, bl.a. ved Heksedansepladsen ved Thale. Familiens mindste - og alle andre - kan se på slanger, æsler og lamaer i Harzen, og i den spændende Wildpark Christianental i den nordøstlige del af Harzen er der masser at se og lære for hele familien.

Slotte og borge sætter børns fantasi i gang - og dem er der mange af i Harzen! Læs evt. i hemmelighed lidt om borgen/slottet, inden I tager af sted, så du kan fortælle et par spændende historier undervejs! Quedlinburg, Burg Falkenstein og Wernigerode er blot nogen af borgene, I kan besøge i Harzen. Der er også et væld af strategisk beliggende borgruiner i Harzen, og fra disse kunne herskeren holde øje med, om fjender nærmede sig hans dyrebare besiddelser i Harzen.

Modeljernbanen i Quedlinburg og en tur med et af togene på Harzer Schmalspurbahnen - måske op til det højeste punkt i Harzen, bjerget Brocken - vil også være en oplevelse for familiens mindste Museumsminen i Rammelsberg ved Goslar, funparken ved Thale svævebanen og badelandet Vitamar i Bad Lauterberg vil også sætte kulør på børnenes ferie i Harzen - ligesom et kig på de små huse i "Kleiner Harz" i Wernigerode bliver et hit. Tag roligt børnene med til Harzen - de får slet ikke tid til at kede sig!

 

Flere oplevelser i Harzen

Efterår i Harzen - og andre årstider
Harzen er nem tilgængelig året rundt, og der er masser at se og gøre i Harzen, uanset hvornår I foretrækker at rejse. Alt er frisk og nyt om foråret, Harzen ryster vinteren af sig og starter en ny cyklus. Om sommeren er Harzen et charmerende leben, og jeres udflugter og slentreture i Harzens smukke byer kan krydres med pauser på fortovscaféer og serveringssteder på torve med udsigt til flotte rådhuse og folkeliv. Harzen om vinteren er også en fantastisk oplevelse, og er du til ski, er der en hel række destinationer, hvor du kan få ski under fødderne i Harzen og nyde både bakker og langrend. Du kan kombinere det med julemarkeder, julestemning og julehygge i Harzen. Vil du bare slappe af i flot natur, er Harzen om vinteren også sagen - de hyggelige byer ligger stadig gemt i landskabet og frister til slentreture, cafébesøg og shopping, og en frisk travetur efterfulgt af en hyggestund ved hotellets pejs og god mad i restauranten er ikke en dårlig måde at opleve Harzen på. - Og i tiden op til jul trækker de mange hyggelige julemarkeder i Harzen naturligvis!
Efteråret er perfekt til en miniferie i Harzen. Bjerge og byer har fået vejret igen efter sommerens mange besøgende, og de flammende løvtræer lyser op mellem de majestætiske graner. En balsamisk ro falder over Harzen efter sommerens liv og tempoet sættes ned, og der er tid til en lille snak i butikker og ved seværdigheder. Vejret viser sig ofte fra sin bedste side med sommerlune dage eller glitrende morgenfrost, der nipper let i næsen på din morgentur. Og en regnbyge er bare en god undskyldning for at holde pause med skummende tysk øl i glasset!

Skisport og vintervejr i Harzen
Skal der være pukkelpister, sorte pister og pulversne, skal du nok ikke vælge Harzen til skiferien, men til en hyggelig vinterferie, hvor skiløbet skal være en del af feriens oplevelser, er Harzen helt perfekt.
Du finder en række større og mindre skisportssteder i Harzen - Clausthal-Zellerfeld, Altenau og Bad Lauterberg er mellem de mindste af skidestinationerne i Harzen, men byder alligevel på fine forhold. Ved St. Andreasberg er der to gode skiområder, og her er pister både for nybegyndere og erfarne løbere. Braunlage, Bocksberg, Schulenberg og Hohegeiss er populære skicentre i Harzen med tilbud til hele familien og både lette og svære pister.
Langrend i Harzen er et hit! Det varierede landskab er perfekt til både stille, meditative ture blandt tyste graner, og til ture der kræver stamina og et godt, sejt træk for at komme i mål. Løjperne ved Torfhaus, St. Andreasberg, Braunlage, Clausthal-Zellerfeld og Hahnenklee er nogen af de mest populære i Harzen, men der er også flotte løjper ved bl.a. Wernigerode og Bad Lauterberg.

I en god snevinter (Harzen har enkelte centre med kunstsneanlæg) er Harzen alle tiders til en hyggelig vinterferie - både for alpinister og langrendsløbere, og skulle sneen glippe, så er der så meget andet at opleve i Harzen på en vinterdag.

Harzer Schmalspurbahnen
Den smalsporede jernbane i Harzen må I opleve! 140 km strækker de tre jernbaner sig gennem Harzen, og i 125 år har lokomotiver med både damp og diesel fragtet passagerer rundt i Harzen. En tur med et af togene er en festlig oplevelse, og det er helt specielt at rejse mellem seværdighederne i Harzen på denne måde. Tag f.eks. en tur med Brockenbanen - en udløber af Harzer Querbahn (banen, der går tværs gennem Harzen) - fra Drei Annen Hohne op til Brockenplateauet, når I skal udforske det højeste bjerg i Harzen. For jernbaneentusiaster - og alle os andre - er den lange tur med Harzer Querbahn fra hyggelige Wernigerode til Nordhausen alle tiders oplevelse i Harzen, og turen med Selketalbahn fra Eisfelder Talmühle krones med et besøg i en af de flotteste byer i Harzen - Quedlinburg med slot og de mange, flotte bindingsværkshuse.

"Glück Auf" - Minedrift i Harzen
"Glück Auf" hilste minearbejderne i Harzen hinanden med, når de gik ned for at hente jordens rigdomme op. Og lidt held kunne de nok bruge, for forholdene i minerne var ikke altid de mest sikre. Besøg et af de mange bjergværksanlæg i Harzen, der nu er åbne som museer og oplev det selv. Rammelsbergminen nær Goslar blev sat i drift i år 968 og er nu et af de spændende minemiljøer, I kan opleve i Harzen. Oberharzer Bergwerksmuseum i Clausthal-Zellerfeld er et andet forslag, hvis I vil vide mere om minedrift i Harzen, ligesom Rabensteiner Stollen er fin til en regnvejrsdag i Harzen.
De mange år med udvinding af metaller og mineraler gjorde Harzen til et velhavende område med imponerende villaer og flotte parker, som vi kan nyde synet af, når vi holder ferie i Harzen i dag.

Byer i Harzen
Det meste byliv i Harzen foregår i charmerende smalle gader med toppede brosten og hyggelige gamle bindingsværkshuse. Da jerntæppet faldt, blev Harzen dobbelt så stort, og i den tdl. DDR del dukkede nogle fabelagtige middelalderbyer op, bl.a. Quedlinburg, der i dag er restaureret og udnævnt til ikke blot den bedst bevarede middelalderby i Harzen men i hele Europa, samt Wernigerode med sit slot og enestående udsigt over Harzen. Når vi i dag holder ferie i Harzen, kan vi prise os lykkelige over, at der i den østlige del af Harzen ikke var råd til at skifte de smukke, gamle bygninger ud med mastodontisk sovjetarkitektur, som ikke er helt så charmerende at kigge på!

Goslar
Goslar blev grundlagt af kejser Heinrich I i år 922, efter at der var fundet sølv i Rammelsberg, og i dag er Goslar byen, alle forbinder med Harzen. Den smukke, gamle by i det nordlige Harzen er skøn at slentre, kigge og opleve i. På markedspladsen med det karakteristiske rådhus, der blev påbegyndt i det 15. årh. og udvidet efterhånden, som pladsen blev for trang, er der meget at kigge på, og det romantiske palads Kaiserpfalz er også et must, når I besøger Goslar og Harzen. Ud over de smukke gamle huse byder Goslar også på moderne kunst, torturinstrumenter samt shopping i store & små butikker, hvor I kan finde den rigtige souvenir fra Harzen.

Hahnenklee - 16 km fra Goslar
Hahnenklee er et lille paradis for vandrere i Harzen med vandreveje af forskellig sværhedsgrad og længde fra 5 til 25 km - nogen også for kørestolsbrugere. Én af de mange anbefalelsesværdige vandreveje i Harzen er en flot, 7 km lang rundtur, langs hvilken der er opsat 25 bænke i forskelligt design. Fra bænkene kan I nyde de smukkeste vuer over Harzen. En del af vandrevejene i Harzen udgår fra Bocksberg ved Hahnenklee, hvor I også finder en mountainbike park samt stavkirken, der er en kopi af de berømte norske stavkirker. Mountainbike parken på Hahnenklee er en del af den store Volksbank Arena Harzen med i alt 1.800 km mountain bike ruter.
Hahnenklee er desuden én af de populære skidestinationer i Harzen med 5 nedfarter og en 1.500 m lang kælkebakke.

Rammelsberg minen i Harzen
Sølvforekomsterne i Rammelsberg, 11 km udenfor Goslar i Harzen, lagde tidligt grunden til Goslars rigdom. Minedrift i Harzen eksisterede i mere end 1000 år, og i dag er Rammelsberg minen UNESCO-listet og omdannet til en række spændende museer. Tag med på en guidet rundtur og få fornemmelsen af, hvordan det var at være minearbejder dybt inde i bjerget og oplev udstillingerne med bl.a. mineraler og kunst fra Harzen.

Quedlinburg
Quedlinburg var en gang center i det tyske rige, og i dag er Quedlinburg én af de oplevelser i Harzen, I ikke må gå glip af. Quedlinburg ligger i den del af Harzen, der mellem 1945 og 1989 var gemt bag jerntæppet, der delte Harzen og resten af Tyskland i to. Den gamle bydel med de mange historiske skatte anses for at være den bedst bevarede middelalderby i Harzen og Europa, og byen er nu UNESCO-listet.
I skal ikke lede længe efter seværdigheder i Quedlinburg, der stadig er én af de flotteste byer i Harzen med mere end 1300 maleriske bindingsværkshuse, prægtige huse i jugendstil og et slot i renæssancestil. Quedlinburg er fyldt med gode historier om Harzen og spændende oplevelser - så sæt god tid af til at gå på opdagelse. En række skatte fra St. Servatius kirken fulgte på mystisk vis med en amerikansk soldat fra Harzen til Texas efter II. V.K. og vendte først hjem til Harzen og Quedlinburg i 1990'erne. I 800 år blev Quedlinburg styret fra et nonnekloster, hvor fyrstinder og prinsesser kom for at lære at opføre sig rigtigt, og nonnerne havde stor indflydelse i denne del af Harzen.

Duderstadt
Duderstadt er én af de smukkeste byer med bindingsværkshuse i Harzen - faktisk i hele Tyskland - og her kan I gå på opdagelse i et net af middelaldergader, der er unikt selv i Harzen. I Marktstrasse er der en række fine, historiske bygninger - bl.a. kirkerne i hver sin ende af gaden, og det gamle rådhus viser mangfoldet i Harzen og byder både på torturkammer og vinkælder! Der er flotte, gamle bymure flere steder i Harzen, men i Duderstadt har ét af tårnene i bymuren et spiralformet spir med en sjov historie: Da byens kvinder jog Djævelen ud af byen, forsøgte han at hage sig fast i tårnet, inden han blev jaget videre ud i Harzen, men måtte til sidst slippe - og efterlod sig et snoet spir!

Clausthal-Zellerfeld
Claustal-Zellerfeld er hovedby i den del af Harzen, der kaldes Oberharz. Den lille universitetsby er et populært skisportssted i Harzen, men også et dejligt bekendtskab uden sne! De to byer i Harzen blev lagt sammen i 1924 og har hver deres kendetegn - Clausthal er universitetsbyen med prægtige bygninger, mens Zellerfeld er et af turistcentrene i Harzen med tilbud til skiløbere og vandrere. Minedrift startede her i det 16. årh, og som de øvrige minebyer i Harzen fik Clausthal-Zellerfeld specielle privilegier og blev en velhavende by. Clausthal-Zellerfeld har et minemuseum, en stor mineralsamling, og i byen ligger den største trækirke i både Harzen og Tyskland. (Tysklands mindste trækirke ligger også i Harzen - i Elend). Kunsthåndværk, gallerier og fristende butikker er også noget af det, du kan opleve i Clausthal-Zellerfeld.

Herzberg am Harz
Passer det med programmet for jeres ferie i Harzen, så læg vejen omkring Herzberg am Harz. Byen er måske ikke én af de byer i Harzen, vi danskere har hørt mest om, men den er absolut et besøg værd. Herzberg am Harz ligger idyllisk i Harzen landskabet, så nyd køreturen hertil og oplev byen i slentretempo. Harzen har mange flotte markedspladser, men her finder I én af de mest charmerende omkranset af velholdte bindingsværkshuse. Byen, der ligger i det sydlige Harzen, byder også på et 950 år gammelt slot, hyggelige caféer, smalle gader og små butikker. Har I tid, kan I tage turen ad den populære Sieber sti, der går i kanten af skoven og giver en fantastisk udsigt over denne del af Harzen.
Med lidt god vilje kan Harzen betegnes som Englands fødested, for den engelske Kong George I, der blev kronet i 1714, havde aner her i Herzberg am Harz. En anden overraskelse er, at denne lille, hyggelige by i Harzen har et esperanto center - med bibliotek og museum!

Braunlage i Harzen
Braunlage er en livlig by, der om vinteren er fyldt med skiløbere og om sommeren med vandrere, der skal opleve det smukke landskab i Harzen. Harxer Hexenstieg er en 97 km lang vandrevej, der går tværs gennem Harzen i et flot varieret landskab. Hvis man ikke har lyst til at vandre via det højeste bjerg i Harzen - Brocken - kan man vælge en omvej, der går via Braunlage. I området er der alle muligheder for at være aktiv, her finder du bl.a. nogen af de bedste cykelruter i Harzen, og 6 mountainbike ruter udgår fra byen. Braunlage er et hyggeligt shopingcentrum i Harzen med små og store butikker, caféer med hjemmebagte kager og restauranter med specialiteter fra Harzen. Om vinteren er Braulage én af de mest populære vintersportsdestinationer i Harzen med skilifte, mærkede langrendsløjper og en 1.500 m lang kælkebane.

Bad Sachsa
Bad Sachsa ligger ved foden af Ravensberg (659 m o.h.) i det sydlige Harzen. Fra byen går der vej op til det populære udsigtspunkt på bjerget, hvorfra der er den flotteste udsigt over denne del af Harzen. Byen ligger mellem 5 af de mange dale i Harzen, og har et forholdsvist mildt klima. Den hyggelige by er velholdt med mange smukke bindingsværkshuse. Byen er én af de mange minebyer i Harzen, og byens imponerende villaer minder om tiden, hvor pengene strømmede ind til byen.
Ravensberg er en kendt vinterdestination i Harzen med alpinpister og snowboardpark.

Blankenburg Harz
Harzen vrimler med charmerende gamle byer, og også Blankenburg Harz er et besøg og nogle timer værd på jeres tur rundt i Harzen. Selv om byerne i Harzen alle er kendt for de smukke, gamle bindingsværkshuse, så har de alle deres eget kendetegn og deres helt egen atmosfære. Blankenburg i Harzen ligger få km fra berømte Wernigerode, så I kan slå flere fluer med ét smæk på denne dags udflugt til nogle af højdepunkterne i Harzen! Parkér bilen og lad jer opsluge i byens charmerende gader. Her byder Harzen på et flot 1400-tals rådhus, fæstning, slot, kloster, vandmøller, bjergkirke, og fra Die Teufelsmauer (Djævelens Mur) er der en flot udsigt ind i Harzen bjergene.

Osterode am Harz
Endnu én af de vidunderlige byer i Harzen med en flot historisk bykerne. På den bilfri markedsplads, Kornmarkt, kan I nyde udsigten til velholdt bindingsværk i den velkendte Harzen stil og gå på opdagelse i butikkerne. En is, et glas vin eller øl smager ekstra godt på én af caféerne på markedspladsen. Kommer I på en tirsdag eller lørdag, kan I opleve en af de hyggelige markedsdage, som Harzen er så god til. I Osterode am Harz starter den berømte vandrevej, Harzer Hexenstieg, hvis 97 km byder på en perlerække af naturoplevelser tværs gennem Harzen.

Bad Lauterberg
Bad Lauterberg er én af de populære spabyer i Harzen. Byen ligger smukt i en dal med høje bjergsider i det sydlige Harzen. Gå en tur i de romantiske gader, og se om ikke én af de mange butikker gemmer på den helt rigtige souvenir fra jeres ferie i Harzen. Fra et cafébord kan I nyde livet i dette charmerende hjørne af Harzen. Uden for Bad Lauterberg kan I dyppe jer i én af de blanke bjergsøer i Harzen, eller I kan vælge det store badeland Vitamar med dejligt varmt vand i bassinerne, rutsjebaner og wellness, der kan gøre jeres ferie i Harzen til ren velvære. Bad Lauterberg er også en del af minetraditionen i Harzen, og her kan I besøge minemuseet Scholmzeche, hvor I får et godt indblik i arbejdet under jorden.

Altenau
Altenau ligger i den del af Harzen, der kaldes Oberharz, og her kan I bl.a. besøge den duftende krydderurtepark og benytte jer af nogen af byens lækre wellness tilbud.

Shopping
Harzen er også til de shoppelystne, for i de charmerende byer i Harzen finder I et mangfold af butikker - små forretninger med lækre, lokale Harzen delikatesser, stemningsfulde bogbutikker med fristende hylder i metervis, stormagasinets overvældende udvalg, den hotte boutiqe med det nyeste nye, moderne kædebutikker og den lille "skæve" butik med det tøj, smykker eller brugskunst , du ikke finder andre steder - hverken i Harzen eller ude i den store, vide verden.
Harzen har en årelang tradition for glaskunst - kig ind på Harzkristall i Derenburg og lad dig friste. Harzen hekse i alle afskygninger og kvaliteter er til salg alle vegne, og et stykke Harzen bjergkrystal eller et enkelt smykke er et glitrende minde fra en dejlig tur til Harzen. Kreativ kunsthåndværk er en fin souvenir fra Harzen, og det gamle kloster i Goslar er ét af de gode steder at gå på opdagelse efter helt specielle ting til dig selv eller som en god gave fra Harzen. Breite Strasse og dens sidegader i Wernigerode gemmer også på masser af gode fund - men dem finder du i stort set alle byer i Harzen, så bare lad dig friste!

På julemarked i Harzen
Stemningsfulde julemarkeder og hyggelige middelalderbyer i Harzen - den pragtkombination kan næppe slås! I december svæver den liflige duft af glögg og bagværk over mange torve i Harzen, og de fint julepyntede boder frister med lokale delikatesser, julegaveidéer og andre lækkerier, der næsten ikke er til at gå forbi. I finder charmerende julemarkeder i rigtig mange af byerne i Harzen - nogle strækker sig over en weekend, medens de store Harzen julemarkeder i bl.a. Goslar, Quedlinburg og Wernigerode åbner sidst i november og fortsætter frem til eller endda efter jul.
En førjuleferie i Harzen i december med traveture i skoven, besøg på ét eller flere af de hyggelige julemarkeder i Harzen med fristende smagsprøver og julegaveindkøb og et dejligt hotel med god mad og ild i pejsen er en skøn pause fra dansk vintervejr og førjulestress.

Flora & fauna
I det vestlige Harzen er der kystklima, og mod øst er der overvejende fastlandsklima, og det betyder, at du finder et meget varieret planteliv i Harzen. Bjerge, skove og dale i Harzen gemmer også på et væld af dyre- og fuglearter - og blandt dem, der trives her i Harzen, er bl.a. vildkatten og ildsalamanderen. Over skovgrænsen på bjerget Brocken har der udviklet sig en helt speciel flora og fauna.

Harzen bag jerntæppet
Efter II V.K. gik et "jerntæppe" ned gennem Europa og dermed også gennem Harzen - som den kendte britiske politiker Winston Churchill formulerede delingen af Europa i en vestblok og en østblok i en tale i 1946. I Harzen, som i resten af DDR, rejste der sig en mur af pigtråd og vagttårne, der skulle hindre DDR-borgerne i at flygte til den vestlige del af Harzen og det 'fascistiske' Vesttyskland.
På Grenzlandmuseum Bad Sachsa i Harzen kan du se, hvordan Tysklands 'innerdeutsche Grenze', som grænsen mellem øst og vest blev kaldt i Vesttyskland, udviklede sig i bl.a. Harzen mellem 1945 og 1989, med vægt på de mange flugtforsøg. Også Grenzlandschaft Sorge og Ring der Erinnerung minder om den tid, hvor Harzen var delt, og på KZ-Gedänkstätte Mittelbau-Dora sættes der billeder på et grusomt kapitel i Europas historie, som heller ikke Harzen slap for.

Fra dødsstribe til livline
I Harzen og andre steder, har anlægningen af 'dødsstriben' paradoksalt fået positive konsekvenser. Her i ingenmandsland fandt en række truede dyre- og plantearter i Harzen et uforstyrret hjem og overlevede, så vi kan opleve dem, når vi i dag holder ferie i Harzen. Og i dag er dødsstriben blevet til et rekreativt 'grønt bånd' i Harzen med spændende natur- og kulturoplevelser.

Brocken - på toppen i Harzen
Det højeste bjerg i Harzen, Brocken, rejser sig over Nationalpark Harz ca. 12 km fra Wernigerode. Brocken har altid været et symbol på Harzen, og turister i Harzen har gennem århundreder valfartet op på bjerget, for at nyde den skønne udsigt over det meste af Harzen - når den er synlig! På bjerget er der ekstreme vejrforhold og ofte diset, så klæd jer varmt på, når I begiver jer mod toppen. I kan vælge at køre med Brockenbanen - én af banerne i Harzer Schmalspurbahnen - op på bjerget, og opleve den botaniske have samt historien om vejrstationen, tv-tårnet, Harzen under II V.K., lytteposterne og hotellet.