Søg og book rejse

search
Budapest
» Vores rejsemål » Ungarn » Storby » Budapest

Budapest i Ungarn

Velkommen til Budapest, perlen blandt Donaus byer.

Budapest i Ungarn

I Budapest er der flere seværdigheder, end du kan overkomme på en weekend. Desuden venter her traditionelle og moderne kurbade, shopping i mærkevarebutikker og på markeder, god mad på luksusspisesteder og lokale restauranter. Samt et natteliv med meget klassisk musik og jazz.

Buda og Pest – byens to sider Byen består af to dele, Buda og Pest, beliggende på hver sin side af Donau. Floden krydses af flere broer, den ene mere pragtfuld end den anden og overdådigt oplyste om aftenen. De store seværdigheder er retfærdigt fordelt mellem byens to sider. På den lidt finere Buda-side ligger trumfkortet Det kongelige Slot med Nationalgalleriet, Fiskerbastionen med Matthiaskirken og Citadellet med byens bedste udsigt. På Pest-siden findes shoppinggaden Váci utca, restaurantgaden Raday utca, Centralmarkedet samt Statsoperaen og Nationalmuseet.

Også værd at se På Pest siden, ved floden, finder du også Parlamentet. Det siges, at hvis alt guld, som findes i denne imponerende bygning, blev smeltet om og solgt, ville man kunne bygge en by med 60.000 indbyggere. Værd at se er også Ervin Szabo-biblioteket placeret i et palads i nyrokoko-stil i det centrale Pest med en storslået bogsamling. Du må ikke gå glip af Europas største synagoge med det 43 m høje tårn og med et jødisk museum i forbindelse hermed. Hvis du vil indånde romantik og inddrikke rigtig caféatmosfære, så kig ind i Hotel Astorias café - og smag et stykke guddommelig Gundeltærte.

Pas på turistfælderne Shoppinggaden Váci utca er et must - men dyr. Det kan betale sig at holde igen her og i stedet tage til de nye shoppingcentre som f.eks. West End Center (ved siden af Nyugati-stationen), hvor byens indbyggere selv handler. Et nyt shoppingcenter, Corvin Plaza, med butikker, restauranter og supermarked blev åbnet i november 2010. Stort uvalg af butikker og mærker, restauranter og caféer. Centralmarkedet (ved Frihedsbroen på Pest-siden), bygget 1898, er et varmt tip til de madglade. Her finder du alt fra vidunderlige pølser, en overflod af paprika og paprikaprodukter samt naturligvis gåselever. Klassisk musik købes med fordel hos Hungaroton, det nationale pladeselskab, i deres forretning på Váci út 178.

Gulyás eller pörkölt Her ligger spisestederne tæt. Prøv den bastante, paprikakrydrede kødstuvning pörkölt - serveres ofte i for store portioner. Bestiller du en gulyás får du en suppelignende stuvning, der slet ikke ligner vores gullasch. Vil du vælge og vrage, skal du prøve den trendy restaurantgade Raday utca (udgår fra Kalvintorvet). På ca. 500 m ligger restauranterne tæt, ofte med udeservering langt ind i oktober. Godt spiser man også på restauranterne omkring Liszt-torvet. Dyrt, men godt er der på den bedårende Gundel, Allatkerti út 2, oftest med et sigøjnerorkester som stemningsskaber. På enklere restauranter får du en god hovedret for ca. 30 kroner.

Der er sjovt i Budapest Prøv byens fine kurbade. Gellertbadet er bedst kendt. Rudasbadet det måske smukkeste, mens Széchenyibadet er størst og perfekt til børnefamilien. Sjov er restauranten Alcatraz på V. Nyár u. 1 - god, billig mad i fængselsmiljø, som bliver til improviseret diskotek ud på de små timer. 30+ samles ofte på Old Man´s Pub Akácfa u. 13 med forskellige former for livemusik (dog ikke tekno). Ved Liszt Ferenc-torvet finder du klubben Cotton Club med mad og revyshow. Tæt på Centralmarkedet ligger jazzklubben Jazz Garden med rigtig god jazz. Og så naturligvis klassisk musik, opera og ballet i massevis.

Tag børnene med til Budapest Det er Stadsparken (Varosliget) som tæller! Her finder du forlystelsesområdet Funfair, et charmerende område med gammeldags karakter. I samme park ligger Széchenyibadet med inden- og udendørsbassiner. Og her er også Budapests zoologiske have, som er en stor, sjov og afkoblende oplevelse.

SEMBO KAN LIDE "Szamos Marcipán" Den charmerende konfektureforretning i indre by. Byen bedste marcipan? Parisi utca 3

"Europa" Hyggelig café, hvor du ikke må gå glip af chokoladetærten "Házi czoki tort", bagt med megen kærlighed og endnu mere chokolade. Szent Istvan krt 7-9

Skrædderen Úri Divat Fremstiller flotte slips og butterflies til en rimelig penge. Aranykéz utca 3 (parallelgade til Vaci utca)

Antikvitetsgaden Med nogle rigtige perler. Ikke langt fra Margitbroen. Fak Miksa*

Sørg nu for At krydse på Donau og se de vigtigste seværdigheder fra dækket. Aftentur (ca. 1 time) med drink, ca. € 15/pers (børn op til 10 år gratis). Byrundturen om formiddagen, ca. 3 timer, er en kombination af bus og fodtur. Du ser det meste på en nem måde og slipper for at tage rundt til seværdighederne på egen hånd. Pris ca. € 21/pers. (børn 2-12 år halv pris).