Søg og book rejse

search
Prag
» Vores rejsemål » Tjekkiet » Storby » Prag

Prag i Tjekkiet

En billig kulturskat i Europas midte.

Prag i Tjekkiet

Prag med sin smukke middelalderlige bykerne har en rig historie, et utroligt udbud af kultur samt et hektisk forlystelsesliv. Shop i trendy modebutikker, fredelige antikvariater og moderne shoppingcentre. Vælg og vrag blandt barer og restauranter - det meste inden for spadsereafstand - og til uforskammet lave priser.

Den gamle bydel i morgenlys En spadseretur over Karlsbroen i morgenlyset er en sand oplevelse. Klart værd at se er Den gamle bydels torv med Tyn-kirken, hvor Tycho Brahe ligger begravet. I klokketårnet på den anden side af torvet findes også det berømte astronomiske ur fra 1400-tallet. Prag-borgen bør også besigtiges - glem ikke at kigge ind i katedralen Svatý Vít. Er du tidligt oppe - tag en stille spadseretur gennem de jødiske kvarterer og føl historiens vingesus. Afrundes med et stop på en café omkring torvet.

"Vi ses ved hestehalen" At slentre op ad Václav-pladsen er også et must. Pladsen har stor symbolværdi for protester mod fremmed okkupation og fejring af idrætstriumfer. Langt oppe på Vaclav-pladsen står Myslbeks berømte værk, hestestatuen fra 1912. Hestestatuens hale er uden tvivl det mest populære mødested for Pragboerne. Et stenkast borte findes den imponerende statsopera. Tag svævebanen op til Petri-parken. Der findes en kopi af Eiffeltårnet, bare tre gange mindre. 299 trappetrin til en strålende udsigt. Vil du beundre byen rigtigt fra oven, anbefaler vi tv-tårnet, som er 216 m højt.

Max Mara eller Kotva? Prag er ved at blive shoppingens højborg. Paradegaden Parízská med moderigtige mærkevarebutikker, Na Príkope med lidt mere hverdagsagtige mærkevareforretninger og de store varehuse som f.eks. Tesco og Kotva. Sidstnævnte er tjekkisk og har et varieret og ofte billigt udbud. Håndmalet, indenlandsk keramik, klassisk og moderne krystaldesign fra Bøhmen - kan også beskues og beundres i det hundedyre Moser. Cd'ere med klassisk musik på bl.a. Bontonland. Tjekkiske lædervarer af god kvalitet, legetøj i træ og "loutky" (marionetfigurer) til børnene. Smykker som granat, rav, og vltavín - grøn sten fra Vltavafloden. Og så naturligvis en flaske Becherovka, den tjekkiske nationaldrik (som oftest havner bagerst i barskabet). Sjovt, billigt og centralt beliggende er markedet med et broget udbud ved Havelský trh.

Restauranterne ligger tæt i Prag Tjekkisk husmandskost i store portioner kan få en hvilken som helst madelsker til at blive lyrisk. Men Prag byder på så meget mere. Populære Kogo på Na Príkope i den gamle bydel har italiensk mad, som kan måle sig med den bedste i Italien. Amerikanske Fridays på samme gade samt en masse etniske restauranter gør, at du ikke behøver gå rundt og være sulten. Vil du spise rigtig billigt og lokalt - så prøv Koruna tæt på Havelský trh. Selvbetjening, ofte kø, menu på væggen (og kun på tjekkisk) men med god mad og reelle portioner. Ca. 30 SEK for hovedret og pilsner. Turistfælder som U Fleku och Novomestský pivovar er også en sjov oplevelse. 606 (620)

Røgfyldte jazzhuler og klassisk musik Der er meget jazz i Prag. På "U Malého Glena" på lillesiden fremdyrkes nye talenter. På "U Tigru" samles intellektuelle og på "Café Slavie" er der nu næsten kun turister tilbage. På cool Solidní Nejistota", bar/diskotek samles de unge og smukke. Et større udbud af klassisk musik end i Prag skal man lede længe efter. Filharmonikerne holder til i Rudolfinum og har stjernestatus. Koncerter holdes i tolv koncerthuse, i kirker og om sommeren endda udendørs i parker og haver.

Børnenes Prag Prags zoologiske have (U Trojského zámku), genetableret efter oversvømmelsen 2002, er en herlig oplevelse for alle aldersgrupper. Her er det let at blive hængende en hel dag. Europas næststørste udstilling af gammelt legetøj findes i Prag-borgen - Jirská ulice 6. Petrín-parken, en grøn, bilfri oase - kan være skøn for små lunger og ben. Vagtskiftet på Prag-borgen sker hver hele time. Bedst kl. 12, hvor også fanfarer spiller. Der kan blive varmt i Prag i sommermånederne. Det kan være skønt med et dyp i udendørspoolen på Podolí (der kan være mange mennesker). Eller hvorfor ikke i det store nye bad (åbnede 2008) Aquapalace Praha, som er Centraleuropas største vandlandskab beliggende godt 10 km uden for centrum. Hvis du kan lide chokolade, må du ikke gå glip af chokolademuseet i Celetna-gaden. Følg den spændende historie. Se hvordan den fremstilles, og så skal du naturligvis prøvesmage.

SEMBO KAN LIDE "Dum u Cerné Matky Bozí" Café med kubisme i interiør og kaffekopper (café på tredje sal) samt en shop i stueetagen. Celetná

"Bretschneider" En af de mange charmerende, antikvarboghandler i den gamle bydel , åben man.-søn. 10-19. Tyn 2

"Alfons Mucha-museet" Lille og meget hyggeligt museum/galleri, som hyldest til den måske mest berømte kunstner blandt grundlæggerne af Art Noveau. Panská 7

"U Provaznice" Herlig lille hospoda, enklere restaurant, i centrum, hvor selv Pragboerne gerne går ind. Provaznická 3

Prøv også Se Prag fra floden Vltava. Måske den bedste måde for trætte fødder at lære byen at kende. Herlig 2,5 timers tur med båd og morgenmad ombord, ca. € 26/pers. (børn, ca. € 22). Den korte byrundtur (ca. 2 timer) med bus og til fods giver dig en god og kompakt oversigt over nogle af seværdighederne i "Den gyldne by", ca. € 13/pers. (børn, ca. € 7).