Søg og book rejse

search
Ljubljana
» Vores rejsemål » Slovenien » Storby » Ljubljana

Ljubljana i Slovenien

Lille storby med stort udvalg

Ljubljana i Slovenien

Charme, barok og Art Nouveau Der er hyggeligst i den maleriske gamle bydel, som breder sig mellem floden og slotsbakken. Her snor gaderne sig mellem smukke bygninger og åbne pladser. Op til slottet kan du gå på et kvarter, og du har en fantastisk udsigt over byen og bjergene i baggrunden. I Ljubljana er der masser af små gallerier og museer. Hvis du elsker kunst, så må du ikke gå glip af Nationalgalleriet og det Moderne Galleri. De ligger bekvemt i kort afstand fra hinanden. Herfra kan du gå ud i den smukke park, Tivoli, som lidt efter lidt går over i et fantastisk område til slentreture. Byen har lidt under en halv million indbyggere, og det er nemt at komme rundt til fods. Du kan følge de gule markeringer i centrum for at få en nem og gratis måde at gøre dig bekendt med byen på. Det fører dig mellem forskellige seværdigheder, og du vælger selv, hvor længe du vil følge med. . Shopping og sjov om aftenen Slovenerne elsker at shoppe. Og de gør det i små sjove butikker i den gamle by, i store shoppingcentre og naturligvis på markeder. Udvalget er stort og godt blandet mellem hjemlige og importerede varer. Du finder tøj, lædervarer og slovensk krystal til gode priser. Euroen har været slovensk valuta siden januar 2008. Ljubljana er en universitetsby, hvilket kan ses i den herlige blanding af udvalget i aftensjov. Det kan hurtigt blive sent, når man er på caféer og pubber, til koncert eller i teatret. Derudover er der et stort udvalg af trendy natklubber og diskoteker. Hvis du kommer om sommeren, skal du forsøge at få billet til Krizanke-udendørsforestillingerne. Der bydes på klassik musik, jazz, big band og ballet og teater i et smukt klostermiljø.

Den madglade hovedstad Slovenerne kalder restauranter for ”gostilna”, og de fleste slovenere er kræsne madelskere, der kender meget til de forskellige årstiders specialiteter. Man kan godt lidt store portioner og bastant kraftig mad. Kraftige supper, skønne kolde borde, kartofler og meget kød og grøntsager præger det slovenske køkken. Men selv her er den lettere måde at leve på kommet, og masser af slovenere nøjes med en let salat til frokost. I Ljubljana er der nu masser af etniske restauranter, fast food og gadeboder, som komplementerer billedet af en madglad hovedstad. Hvis du tager til det maleriske Bled for at spille golf, vandre eller bare nyde naturen, skal du prøve en "kremschnita", som er en velsmagende kaloriebombe af lokal oprindelse.

Lej en bil, og se dig omkring Ljubljana ligger geografisk godt. Ca. midt i landet. Afstandene er korte, og på en dag kommer du rundt og ser meget. På en god time er du nede ved kysten, og kun en halv time fra byen ligger den første skibakke. Og det gør ikke tingene mere besværlige, at du har flere moderne kurbyer med 38 graders varmt vand en kort biltur væk. Motorvejsnettet er veludbygget og mod betaling. Du kan også nemt komme rundt med tog eller bus. Fine og afprøvede udflugtsmål er Lipica (golf og heste), Postojna (de berømte drypstenshuler) og den charmerende kystby Piran ved Adriaterhavet.