10+ ting at lave i Prag

Spændende seværdigheder, der passer til alle!

Vil du udforske Prag? Den bedste måde er til fods, da mange attraktioner ligger relativt tæt på hinanden. Her er nogle af Sembos favoritter i Prag.

Start dagen med at gå op til Prags borg og gå en tur ind mod centrum. Tag sporvogn 22 fra Malostranska til Pohorelec. Her stiger du af og går forbi flere smukke paladser, før du når indgangen til Prags borg. Borgen er ifølge Guinness Rekordbog den største oldtidsborg i verden og dækker cirka 70.000 kvadratmeter. Inde på borgens område ligger den smukke Sankt Vitus-katedral og den lille gade Den Gyldne Gyde, hvor Franz Kafka skrev flere af sine bøger. Når man forlader slotspladsen på den anden side, bliver man mødt af en smuk udsigt over byen.
Fortsætter du ned ad bakken, kommer du forbi Wallenstein-haven, hvis smukke skulpturer er kopier af dem, svenskerne stjal under 30-årskrigen. I mange tilfælde er originalerne stadig i Stockholm i dag. Det område, du er i nu, hedder Mala Strana og er hjemsted for flere gode restauranter, så hvis du føler dig sulten, kan det være et godt tidspunkt at spise frokost, især da der er færre turister i disse dele.

Fortsæt derefter over Karlsbroen, som fra åbningen i 1402 og frem til det 19. århundrede var den eneste måde at krydse Vltava-floden, også kendt som Moldau. Broen er omkranset af helgenstatuer, hvoraf den mest berømte måske er Sankt Johannes af Nepomuk, hvis buste man gnider sig op ad for at få held.
På den anden side af floden ligger Stare Mesto, eller den gamle bydel. Følg Karlova-gaden, der er omgivet af butikker, og du kommer til Old Town Square, som er hjemsted for verdens tredjeældste astronomiske ur (og det ældste, der stadig fungerer) fra 1410. Turister flokkes her hver time for at se dets klokkespil.
Hvis du derefter vil nyde en god middag på en typisk tjekkisk ølstue, er et besøg på den prestigefyldte  U Fleků, der blev grundlagt i 1499, et godt valg. Hvis der er fuldt, kan du også prøve  Pivovarský Dům Benedict, som har en lignende karakter. Begge brygger deres egen øl.



Byen har også masser af andre ting at byde på, bl.a. det jødiske kvarter Josefov, som ligger ved siden af den gamle bydel. På trods af sin størrelse har området seks synagoger! Heriblandt Den gamle nye synagogen, som er Europas ældste synagoge fra omkring 1270. Et andet sted, der er værd at besøge i dette område, er den gamle jødiske kirkegård, hvor tusindvis af gravsten er rodet sammen.

I byen er der masser af bryggerier, der er værd at besøge. Det største og mest berømte af dem er Staropramen, som har et stort besøgscenter i Smichov-kvarteret. Nogle af de mindre bryggerier, der er værd at besøge, er Klasterni Pivovar, som ligger oppe ved slottet.
Hvis du er interesseret i sport, kan du tage et kig på verdens største fodboldstadion, Strahov Stadium. Stadionet har plads til 250.000 tilskuere, men bruges ikke længere til fodboldkampe. Sparta Prag træner dog stadig her.



En god måde at komme til stadion på er at tage kabelbanen fra byens centrum. Den nærmeste sporvognsstation er Újezd. Svævebanen er 510 meter lang og tager dig 130 meter op ad Petrine Hill. Heroppe ligger også Petrine-tårnet, som på afstand ligner Eiffeltårnet. De, der vil have en ekstra flot udsigt, kan tage de 299 trin op til observationsplatformen.

De, der kan lide højder, kan også tage til den anden side af byen, hvor Žižkov-tårnet dominerer bybilledet. Dette 213 meter høje tårn er blevet udnævnt til den næststørste bygning i verden efter Morris A Mechanic Theatre i Baltimore. En af de mere interessante ting ved tårnet er de 3,5 meter lange og 250 kg tunge babystatuer, der kravler rundt på ydersiden af tårnet. De er skabt af den tjekkiske kunstner David Černý, og de, der har lyst, kan gå op på udsigtsplatformen i 93 meters højde.
For dem, der er interesserede i at shoppe, er der flere indkøbscentre i byen. De to største er Palladium ved metrostationen Námĕsti Republiky og Novy Smichov ved metrostationen Andĕl.

Om aftenen kan det være sjovt at se byen fra en lidt anden vinkel, nemlig fra floden. Mange både afgår fra molen nord for den gamle bydel, mellem broerne Cechuv Most og Stefanikuv Most. Der er både korte ture og længere ture med middag om bord.

For musikelskere afholdes der også koncerter flere steder i byen, både i kirker og i den smukke koncertsal Rudolfinum.

Læs mere om Prag
Byg din rejse med Amelia, vores AI-rejseplanlægger