10+ ting at lave i Budapest

Her finder du de bedste seværdigheder!

Budapest er fuld af attraktioner, hyggelige restauranter, caféer og butikker! Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at forbedre din tur:

Tag et bad i Gellért- eller Szechenyi-badene.
Der er få ting, der er så stærkt forbundet med Budapest som badekulturen! Det måske mest berømte badehus hedder Gellért og har både udendørs og indendørs pools samt et stort afslapningsområde. Mens Gellért er mere kendt, er Szechenyi en favorit blandt mange besøgende. Badehuset har både indendørs og udendørs pools med vand direkte fra de varme kilder nedenunder, og vandet er varmt hele året rundt. Hvis du kommer om vinteren, er der intet bedre end at hoppe i 38 grader varmt vand, mens luften er iskold! En af de største pools er normalt fyldt med folk, der spiller skak, en hobby, som mange ungarere deler.


Tag verdens næstældste metro
Budapests metro blev åbnet i 1896, hvilket gør den til den næstældste i verden efter Londons undergrundsbane. Den ældste del af metroen er den gule linje, hvis tog også er meget mindre end de andre metrolinjer.

Lad dine smagsløg trives i madhallen
I den smukke bygning, bekvemt placeret ved Fővam Tér metrostation. Når du træder ind i den smukke bygning fra det 19. århundrede, bliver du mødt af lange rækker af boder, der sælger frugt og grøntsager, kød og andre spiselige ting!


Vandring rundt på slottets område
Højt over Donau-flodens bred, på slotshøjen, ligger Buda-slottet, der stammer fra det 14. århundrede. I dag er Ungarn en republik, og slottet er i stedet hjemsted for Budapests historiske museum og Nationalgalleriet, som begge er et besøg værd. Den bedste oplevelse af slotsområdet får du ved at tage svævebanen, der blev bygget i 1870, fra bunden af bakken og op til toppen. Det første, du ser, når du kommer op på toppen, er Sandor-paladset, som er hjemsted for Ungarns præsident. Herfra er der ikke mange meter til slotskomplekset, som er på UNESCO's verdensarvsliste. Hvis du går i den modsatte retning, kommer du til to andre store seværdigheder i Budapest, nemlig Matthias-kirken og Fiskernes Bastion.

Matthias-kirken, med sit smukke tag, er et af højdepunkterne på slotspladsen. Kirken blev allerede bygget i det 11. århundrede, men har ændret form gennem historien, senest i det 19. århundrede, hvor kirken fik sit smukke mønstrede tag. Lige ved siden af ligger også **Fiskernes Bastion**, eller Halászbastya, som den hedder på ungarsk. Fra denne smukke hvide fæstning har du en smuk udsigt over Donau, parlamentet og det meste af det centrale Budapest. Når du føler dig klar i slotsområdet, kan du gå ned ad trapperne til Fisherman's Bastion.

Det ungarske parlament, som du måske lige har set fra højderne på Fiskernes Bastion, er virkelig udsmykket! Bygningen er den største i Ungarn og blev færdig i 1904. Hvis du vil have en rigtig god udsigt over den, skal du sørge for at være på den anden side af Donau. Hvis du lige har været på Fiskernes Bastion, kan du gå ned til floden, ellers kan du tage metroen til Batthyány tér for at få den bedste udsigt. Hvis du vil se nærmere på parlamentet, kan du gå til Kossuth Lajos tér-stationen. Når du er færdig med at se på Parlamentet, kan du fortsætte langs floden ca. 100 meter mod syd. Her finder du monumentet "Skoene på Donau-stranden", som symboliserer de jøder, der blev skudt ihjel på dette sted i 1944-1945.


Hvis du vil vide mere om jødedommen i byen, både før og nu, bør du tage til Dohány-synagogen, som er Europas største synagoge med plads til 3.000 mennesker. Synagogen blev bygget i midten af det 19. århundrede og overlevede, om end beskadiget, under Anden Verdenskrig. Lige bag synagogen ligger også et mindesmærke, Raoul Wallenberg Memorial Park, til minde om de mere end 400.000 ungarske jøder, der blev myrdet af nazisterne. Måske er stedets største træk det sølvtræ, hvis blade bærer navnene på mange af de myrdede.

Hvis du føler, at du har brug for at opleve noget andet bagefter, kan du gå på Szimpla Kert, måske Budapests mest populære ‘ruin-pub’ - noget, der er typisk for denne del af Budapest. Barerne er bygget i forladte huse, der var ved at blive revet ned, og især Szimpla Kert byder på spændende oplevelser både om dagen og om natten. Om dagen, og især om søndagen, er der et fødevaremarked, mens det om aftenen forvandles til en natklub. De fleste af disse barer har et interessant interiør, som normalt består af vintage-møbler, der er blandet sammen.


Hvis du har lyst til at tage en pause fra bylivets travlhed og travlhed, er der flere gode muligheder. I Donau, lige nord for parlamentet, ligger Margaret Island, som har tendens til at tiltrække ungarere, der ønsker at undslippe byens travlhed for en stund. Der er også flere termiske bade her, så hvis du vil prøve noget, der er mindre populært blandt turister, så tag herhen.

Lidt længere uden for centrum ligger Memento Park, et udendørs museum, der er dedikeret til kommunistiske statuer, som blev bragt hertil, efter at Ungarn forlod kommunismen. Museet er et spændende valg for dem, der ønsker at få en fornemmelse af, hvordan byen var før kommunismens fald.

Endnu længere ude, et par kilometer nord for Budapest, ligger den lille by Szentendre, en berømt kunstnerby, der huser flere spændende kunstmuseer samt det spændende Marcipanmuseum. Byen har også en friluftspark, Skanzen, som er bygget efter svensk forbillede.

Hvis du vil opleve noget anderledes, typisk ungarsk, skal du i stedet tage sydpå til Pusztan, den ungarske steppe. Fra Budapest er der flere udflugtsbusser, der kører dig hertil, hvor du kan se Csikos, den ungarske pendant til Cowboys, optræde. En oplevelse, du ikke må gå glip af!
Byg din rejse med Amelia, vores AI-rejseplanlægger